Visites guiades per a Escoles i IES al Cau del Cargol

Un viatge per tot el món a través de les conquilles. Cargols i petxines de mar, de terra, de rius i de llacs de tot el món ens conviden a contemplar aquests prodigis de la naturalesa que, tot parlant-nos de mars llunyanes i de països exòtics, ens fan somniar en coses no mai vistes.

Actualment, s’exposen més d’un miler d’exemplars, -seleccionats entre les més de 16.000 espècies diferents amb les que compta la col·lecció- en un format atractiu que ajuda a copsar la peculiaritat de cada conquilla. Els infants, nois i noies es poden apropar al contingut del Cau d’una forma adaptada a l’edat del grup. Els expositors han estat dissenyats per tal que des dels nens més petits fins als adults puguin gaudir de tots els detalls d’aquestes fascinants creacions naturals.

A les visites guiades s’expliquen, a més, els continguts dels plafons divulgatius de la sala que pretenen complementar la percepció d’aquestes formes i colors espectaculars de la natura, ampliant l’experiència sensorial amb explicacions tant des del punt de vista de la biologia com de l’energia que desplega la forma espiral, que és el denominador comú de cadascuna de les peces d’aquest tresor de la naturalesa.

Us animem a conèixer aquest singular museu ple de joies de la natura.

Vilassar de Dalt i el seu entorn té un patrimoni històric i cultural molt ric. Si us interessa combinar la visita al Cau amb alguna altra activitat cultural no dubteu a demanar-nos informació per telèfon al

691 813 861 o cliqueu aqui.

Observant cargols

En aquest taller comencem descobrint el món dels cargols que viuen als nostres horts, terrasses i jardins, la construcció de les boniques conquilles en forma d’espiral, i els secrets que, sense que ens n’adonem, passen cada dia en aquest món diminut al costat mateix de casa nostra.

Els participants al taller, amb jocs i aprenentatges actius adaptats a la seva edat descobreixen també les conquilles de la col·lecció, aspectes de la seva biologia i del món de la forma i el color a la natura, i comparteixen els descobriments individuals fets a través del joc i l’observació amb els companys.

El taller permet treballar tant aspectes de la biologia i el comportament dels mol·luscs, com la capacitat d’observació. Alhora, convida a reflexionar sobre la nostra manera de percebre el món que ens envolta.

Finalment, a partir de l’observació directa del contingut de la col·lecció exposada al museu, permet reflexionar sobre la importància de la biodiversitat..

L’home i les conquilles

Des de fa aproximadament 40.000 anys les conquilles han estat usades per l’home de manera abundant per fabricar penjolls i objectes artístics en general. A vegades també per fabricar útils, com ara hams o pela-fruites. Fa més de 5.000 anys, els habitants de tota la conca mediterrània decoraven la seva ceràmica utillitzant petxines de la família Cardiidae (ceràmica cardial).

En diverses cultures ancestrals, especialment en algunes illes del Pacífic, les conquilles tenen un valor que va més enllà del purament ornamental o d’intercanvi; a vegades terapèutic, a vegades simbòlic i a vegades en connexió amb la realitat espiritual.

En aquest taller, aprenem a fer ceràmica cardial i a descobrir usos de les conquilles, fent servir la creativitat individual i reflexionant sobre la interacció home-natura i sobre la diversitat cultural.


Aprenem de manera pràctica a fer i distingir una espiral d’Arquimedes i una espiral logaritmica. Descobrim el famós nombre d’or, o la proporció àuria, i aprenem perquè Leonardo da Vinci, després dels seus estudis sobre les proporcions, va arribar a la conclusió que tota part està disposada a unir-se amb el Tot, per així escapar de la seva incompletitud.

Al taller treballem també sobre la relació entre l’aigua, les espirals i els cargols, i reflexionem sobre el perquè l’espiral és el moviment del Cosmos, tal com veiem en l’estructura de les galàxies.

Tallers

Espirals, geometria i el nombre d’or